Trouwceremonie versus eigen bedrijf
06 mei 2023 

Trouwceremonie versus eigen bedrijf

Tijdens onze trouwceremonie moest ineens één van onze kinderen heel nodig plassen. De ringen waren net om en de trouwakte moest nog getekend worden. Wij hadden toen een keus: of even een korte plaspauze en daarna relaxt verder of doorgaan en in ons hoofd bezig zijn met een 4-jarig kindje wat heel nodig naar de WC moet. Gelukkig kozen wij optie 1. De trouwambtenaar vond het een hele bijzondere keus en had niet eerder meegemaakt dat er even spontaan 5 minuten pauze werd ingelast. In je bedrijf kan jij ook dit soort keuze maken. Jij bepaalt wat en wanneer je iets doet ongeacht wat een ander daarvan vindt.

Een trouwceremonie en een eigen bedrijf komen toch wat meer met elkaar overeen dan dat je misschien in eerste instantie denkt. Ik schrijf deze blog vandaag omdat het onze trouwdag is en ik dan (zoals alle clichés in het leven) terugdenk aan die onwijs leuke dag. Hoe onze trouwdag was is precies hoe ik dagelijks met mijn eigen bedrijf om ga.

Trouwen is iets waar het gemiddelde bruidspaar maanden mee bezig is om te plannen. Ik ben altijd verbaasd als ik foto’s op mijn socials voorbij zien komen. Tot in de puntjes toe verzorgd, alles erop en eraan, helemaal instagramable (niks miss mee hè als je hier gelukkig van wordt!). Daarnaast zijn er bruiloften zoals die van mij en mijn man. We wilde niet te veel poes pas en vooral de focus op het zo relaxt mogelijk houden.

Je eigen bedrijf is eigenlijk net als een bruiloft. Jij hebt de luxe dat je elke dag kan kiezen hoe jij jouw bedrijf runt. Je bepaalt hoe en wanneer je iets doet. Dit betekent niet dat je alleen leuke dingen doet want het leven bestaat nou eenmaal niet alleen uit unicorns en regenbogen. Je kan wel kiezen hoe je hier mee omgaat en hoe jij bijvoorbeeld je tijd indeelt.

Ik zorg ervoor dat ik in mijn bedrijf in verhouding veel meer leuke dingen doe dat dingen die ik niet leuk vind. Boekhouding is bijvoorbeeld allesbehalve mijn hobby (en kwaliteit) dus zorg ik ervoor dat ik met iemand werk die dit voor mij kan doen waardoor ik meer tijd heb om te doen wat ik geweldig vind (met klanten werken). In de tijd dat ik een extra klant zie creëer ik inkomsten om uiteindelijk de boekhouding van te betalen. Win-win toch?

Tijdens een bruiloft kies je zelf wie je wel en niet bij de ceremonie aanwezig wilt hebben. Het lijkt mij dat je kiest voor de mensen die je het meest dierbaar zijn en niet de mensen die je niet graag om je heen hebt. In je bedrijf is het precies zo. Jij kiest je ideale klant! Je werkt dus met klanten waar jij het meest gelukkig van wordt. Diegene met wie je liever niet werkt hoeft dus ook niet. Hiermee zorg je er ook voor dat je werk je energie geeft en niet energie kost.

De indeling van de trouwceremonie is net als de indeling van je eigen bedrijf. Elke dag mag je zelf bepalen hoe jij je tijd indeelt en waar jij je tijd aan besteed.

Als ik dit aan sommige mensen uitleg krijg ik wel eens de reactie dat het wat egocentrische is. Ik zie het als het nemen van leiderschap in je eigen bedrijf (dan wel trouwceremonie). Juist door dit te doen heb jij de regie wat onderaan de streep zal zorgen voor een winstgevend bedrijf.

Uiteindelijk hebben wij de allerleukste trouwdag ever gehad! Het was superrelaxed en kijken er met zo veel liefde op terug (inclusief de spontane mid-ceremonie 5 minuten plaspauze)!

Wat vind jij het aller leukst aan het hebben van een je eigen bedrijf?

Over de schrijver
Sharon
Door

Sharon

op 06 May 2023

Wat een super leuke vergelijking! En zeer raak! 💛 Food for thought!

Jori van Zon
Door

Jori van Zon

op 15 May 2023

Dank je wel!

Reactie plaatsen