ondernemen en keuzes maken
08/22/2023
1 min
0

Keuzes maken: essentieel als ondernemer

08/22/2023
1 min
0

Keuzes maken: je houdt ervan of vindt het verschrikkelijk.

Ik ben iemand die vindt dat alles een keuze is. Vaak komt het erop neer dat je kiest hoe je met een bepaalde situatie omgaat. Op deze manier heb je ook invloed op de uitkomst. Keuzes maken komen voor in allerlei vormen en maten.

Je moet bijvoorbeeld kiezen welke afbeelding je gaat gebruiken voor je social media berichtje. Je wil het meest perfecte plaatje hebben zodat iedereen je bericht gaat lezen. Het gevolg hiervan is dat je 30 minuten (of langer!) bezig bent met het zoeken van een plaatje. Het nadeel hiervan is dat je heel veel kostbare tijd hebt besteed aan het uitvoeren van een taak die niet voor meer klanten (en dus inkomsten) gaan zorgen.

Je kan zelf kiezen hoeveel tijd jij jezelf geeft voor het uitzoeken van die afbeelding. Ik kies ervoor om dit in maximaal 3 minuten te doen. Als ik er langer mee bezig ben dan is hier vaak een reden voor (uitstel gedrag van andere taken, blijven hangen in detail geneuzel etc.). Ik kies ervoor om mijn kostbare tijd te besteden aan taken die wel voor meer klanten zorgen zoals potentiële klanten bellen of netwerken.

Die keus die je aan het begin maakte in dit voorbeeld van 30 minuten besteden aan het zoeken van een afbeelding heeft dus direct invloed op je bedrijf!

Het kan ook voorkomen dat je echt iets heftigs mee maakt en dan denkt ‘Jori hoe kan je nou zeggen dat dit een keuze is? Dit overkomt mij en is echt kl*te’. Ik zie dat als een situatie waarin je een keus hebt hoe je ermee omgaat. De situatie zelf kan je vaak niet veranderen. Je kan blijven hangen in het ‘waarom overkomt dit mij, wat een ellende etc. etc.’ of je kan ervoor kiezen om te denken: dit is gebeurd, wat kan ik denken/doen om hiermee om te gaan?

Begrijp me niet verkeerd, ik bedoel niet dat je gevoel of iets moet wegstoppen. Voel het, een maak dan een keus: laat ik deze situatie mij leven bepalen of kies ik ervoor dat dit op mijn pad is gekomen (ja ook ik schrijf wel is een zweverige zin) en ga hier mijn weg in vinden. Natuurlijk doet dat soms pijn en is het allesbehalve leuk. Onder aan de streep gaat het heel anders (en vooral beter) voelen dan in de weerstand blijven hangen.


 Als ondernemer is het kunnen maken van keuzes echt belangrijk. Het mooie is dat je dit jezelf kan aanleren en kan trainen. Begin klein en bouw dit op. Binnen no time zul je merken dat het steeds sneller gaat.


Welke keus heb jij gemaakt in je business die echt niet leuk was?

Reacties